Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ"


ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΤΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΣΤΑ 16, ΚΑΝΕΙ

ΚΑΚΟ ΣΤΟ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ


"ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάτι που πίστευες στα 16 σου και αποδείχτηκε πλάνη ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι, στα 16 διάβαζα Μαρξ και πίστευα ότι κάποια στιγμή ο καπιταλισμός θα σταματήσει και θα πάμε στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης της κοινωνίας που είναι ο σοσιαλισμός. Για μένα ήταν νομοτελειακό αυτό. Πίστευα ότι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο θα σταματήσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Διαψεύστηκες;

Ναι διαψεύστηκα. Τώρα ξέρω ότι δεν υπάρχει νομοτέλεια. Μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει".


ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ "ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ", SCHOOLIGANS, τεύχος 11, ΑΠΡΙΛΗΣ 2008,
(Ένθετο ΣΤΑ ΝΕΑ 19-20.04.2008)

Ένα μικρό σχόλιο.

Ο κ.Τσίπρας μας πληροφορεί, πως όταν ήταν δεκάξι χρονών διάβαζε Μαρξ. Ας δεχτούμε πως δεν είπε ψέματα για να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες του SCHOOLIGANS, που είναι κυρίως έφηβοι και φυσικά δεν διαβάζουν ακόμα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, το Κεφάλαιο του Μαρξ.
Ας δεχτούμε πως ο κ. Τσίπρας διάβαζε στα 16 του το Κεφάλαιο, ή τις Grundrisse der politischen Oekonomie, ή το Κομουνιστικό Μανιφέστο,πράγμα που τον έπεισε πως νομοτελειακά, (και όχι αιτιοκρατικά), που σημαίνει, πως ο καπιταλισμός από κάποια στιγμή και μετά, που δεν θα μπορεί να οδηγεί την κοινωνία στην πρόοδο, αλλά θα στέκεται εμπόδιο σ΄ αυτήν, θα αναγκάσει την Ανθρωπότητα να τον αντικαταστήσει με το ¨επόμενο στάδιο της εξέλιξης τη κοινωνίας που είναι ο σοσιαλισμός¨, όπου ¨θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο¨ .
Το σημείο που χρειάζεται ανάλυση είναι η απάντηση στην επόμενη ερώτηση, όπου λέει το αμίμητο, για άνθρωπο που διαβάζει από τα 16 του Μαρξ και αγωνίστηκε για το σοσιαλισμό, τόσο ώστε να αναδειχτεί στα 33 του χρόνια πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, ότι δηλαδή διαψεύστηκε, γιατί ¨τώρα ξέρει πως δεν υπάρχει νομοτέλεια¨, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται θετική κοινωνική αντίδραση, δηλαδή αγώνας απέναντι στην απάνθρωπη και καταστροφική δράση του καπιταλισμού, για να περάσει η ανθρωπότητα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί ¨αυτό μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει¨, λες και πρόκειται για μανιτάρια, που μπορεί να φυτρώσουν, μπορεί και να μην φυτρώσουν, αν δεν βρέξει.
Το ερώτημα εδώ είναι: Ο κ. Τσίπρας διαψεύστηκε από τον Μαρξ, ή μήπως από τα νεανικά του οράματα, τα οποία προφανώς δεν είχαν ζημιωθεί με αυτά που ο Μαρξ, και πολλοί άλλοι, πρόσφεραν στην επιστημονική σκέψη για την κατανόηση των νόμων της κίνησης της κοινωνίας γενικά και του καπιταλισμού ιδιαίτερα, αλλά με τα δόγματα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, γνωστού και ως πρώην πιά ΅υπαρκτού σοσιαλισμού¨, τα οποία φυσικά καμιά σχέση δεν είχαν με το σοσιαλισμό.
Εκτός και αν όλα αυτά, μαζί με διάφορα άλλα 'ελαφρολαϊκά' που διατυπώνει στη συγκεκριμένη συνέντευξη, που δείχνουν την ιδεολογική σύγχυση και φυσικά την πολιτική ρηχότητα του κ. Τσίπρα, αποσκοπούν στο να σπείρουν σύγχυση στους έφηβους και στους οπαδούς του, γύρω από το σοσιαλισμό και τον ποιό σοσιαλισμό, ώστε να γίνουν ¨ρεαλιστές¨, γιατί ο καπιταλισμός, σύμφωνα με τα λεγόμενα αλλά και τα συμφραζόμενα του κ. Τσίπρα, είναι η μοίρα της ανθρωπότητας, οπότε, αφού μπορεί και να μην αλλάξει, τότε ας κάτσουμε στα αυγά μας, να κοιτάξουμε ο καθένας το τομαράκι του, για να μπορούν τελικά οι πολιτικάντηδες να περνάνε καλά, να έχουν 'βύσματα' και 'προστάτες' και να διεκδικούν την εξουσία , για να ¨βελτιώσουν΄ τον καπιταλισμό, αφού το τραίνο του σοσιαλισμού ¨μπορεί να περάσει, μπορεί και να μην περάσει¨ .
Διερωτώμαι τελικά, γιατί, ενώ σ΄αυτό το χώρο υπάρχουν ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι με αγωνιστικές περγαμηνές, με επιστημονική και πολιτική συγκρότηση που θα μπορούσαν να εκφράσουν με συνέπεια τις αγωνίες ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, η πλειοψηφία του υποτάχτηκε στους νόμους του πολιτικού Marketing και του life style, δηλαδή στην αστική πολιτική μόδα που από μόνη της είναι προσωρινή , αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός ανακύκλωσης των μνηστήρων και των κομμάτων της καπιταλιστικής εξουσίας και κατά συνέπεια ως στυλοβάτης της κεφαλαιοκρατίας.
Εκτός κι' αν ισχύουν οι φήμες-εκτιμήσεις πως το "φαινόμενο Τσίπρας", είναι δημιούργημα του συστήματος με στόχο "να χτυπηθεί ο δικομματισμός", δηλαδή να λεηλατηθεί ο ένας πόλος του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, για να ηγεμονεύει μόνιμα η Δεξιά με στήριγμα τις πολλές αλληλοσπαρασσόμενες και βολεμένες στο αστικό κοινοβούλιο "Αριστερές Νομενκλατούρες".
Η ιστορία θα αποφανθεί μετά από μερικά χρόνια, ότι ο κ. Τσίπρας ήταν μιά λάθος επιλογή. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί οι σύντροφοι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ θα έχουν οργανώσει τα επόμενα λάθη τους...
Γι' αυτό σας λέμε πάμε να φύγουμε από αυτό το πολιτικό τσίρκο, κι' ας αρχίσουμε να χτίζουμε από κάτω, χωρίς ηγέτες και εξουσίες, μιά Νέα Λαϊκή Αριστερά, την Αριστερά της Άμεσης Δημοκρατίας, την Ουμανιστική Αριστερά, για να αποκτήσουν προοπτική οι αγώνες μας.
Κώστας Λάμπος