__________________________
Χειρόγραφη υπόδειξη στο αίτημα του Εφραίμ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα minam@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008
______________________________
Με «άνωθεν εντολές» και με τις... ευλογίες του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησαν οι διαδικασίες- εξπρές για την «ιερή διευθέτηση» με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου σχετικά με τη διεκδίκηση 27.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα. «Ν α προχωρήσουμε στη διευθέτηση του θέματος. Ενημερώστε μας», αναφέρεται στην εντολή προς τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Αληφακιώτη, όπως με σαφήνεια προκύπτει από τη χειρόγραφη σημείωση επί του εγγράφου που έστειλε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, τον Ιούλιο του 2004, στον τότε υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη. Η χειρόγραφη υπόδειξη που φέρει τη μονογραφή του συντάκτη της και ημερομηνία 10 Ιουλίου 2004 αποκαλύπτεται στην πρώτη κιόλας σελίδα του εγγράφου της επίμαχης αλληλογραφίας που δημοσιεύουν
«ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ»
Η χειρόγραφη υπόδειξη για το ξεπούλημα- εξπρές της Βιστωνίδας έγραφε: «Να προχωρήσουμε στη διευθέτηση του θέματος. Ενημερώστε μας» .
Στην τελευταία σελίδα του ίδιου εγγράφου μάλιστα, υπάρχει μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα σημείωση που δείχνει ότι η πορεία για την επίλυση της υπόθεσης του Βατοπαιδίου ήταν προδιαγεγραμμένη. Σύμβαση- must Βήμα βήμα, στο έγγραφο που απευθύνεται προσωπικά στον «Εξοχώτατο κύριο Σάββα Τσιτουρίδη», αποκαλύπτεται ότι η επίμαχη σύμβαση είναι «must» (σ.σ.: υποχρεωτική κατά τον συντάκτη) και ο τελευταίος κρίκος για την υλοποίησή της είναι η «πολιτική βούληση». «Αίτημα, σύμβαση- must, νομοθετικό διάταγμα, γνωμοδότηση, πολιτική βούληση », επισημαίνεται στο έγγραφο με αποδέκτη τον κ. Σ. Τσιτουρίδη, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διευθέτηση του θέματος της Μονής Βατοπαιδίου. Το χρονικό Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις διαδικασίες του ξεπουλήματος της λίμνης Βιστωνίδας:
● Στις 5/11/2003 συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ροδόπης η αγωγή της Ιεράς Μονής κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την αναγνώριση της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.
● Στις 2/6/2004 και πριν ακόμη εκδοθεί δικαστική απόφαση για την επίλυση της διαφοράς, η Μονή Βατοπαιδίου με αίτησή της προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά «την έκδοση πρακτικού με την οποία να παρέχεται η συναίνεση του Δημοσίου για την παραίτηση από το δικόγραφο και την υποβολή στο δικαστήριο κοινού αιτήματος, όπως μη εκδοθή απόφαση προκειμένου η διαφορά να λυθεί καλή τη πίστει».
● Στις 17/6/2004 το Β΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά πλειοψηφία, κάνει τυπικά δεκτό το αίτημα της Ιεράς Μονής παγώνοντας την αντιδικία της με το Δημόσιο. Ωστόσο, η πλειοψηφία έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου κ. Κ. Καποτά, ο οποίος διευκρίνιζε στο σκεπτικό του ότι: Η παρεχόμενη συναίνεση του Δημοσίου είναι φανερό ότι δεν ενέχει αναγνώριση οποιουδήποτε τυχόν δικαιώματος της Ιεράς Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως, αλλά ούτε και παραίτηση του Δημοσίου από οποιαδήποτε τυχόν δικαιώματά του επί των επιδίκων, ώστε να διαφοροποιούνται οι σημερινές πραγματικές θέσεις των δύο αντιδίκων μερών. Άλλωστε, με την ικανοποίηση του αιτήματος της Ιεράς Μονής, θα παρασχεθεί άνεση χρόνου ώστε να επιλυθούν οι διαφορές αυτής με το Δημόσιο διά της διοικητικής οδού, όπως τούτο διαφαίνεται και στο έγγραφο της Ιεράς Μονής με την εν τέλει έκφραση «η διαφορά να λυθεί καλή τη πίστει».
● Στις 22/6/2004 εγκρίνεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα το πρακτικό της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ζητούσε ανταλλαγή
● Στις 10/7/2004 αποστέλλεται έγγραφο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στον υπουργό Σάββα Τσιτου ρίδη για τις διεκδικούμενες εκτάσεις στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας. Σε αυτή γίνεται επίκληση γνωμοδοτήσεων και υπουργικών αποφάσεων και ζητείται να συμφωνηθεί μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει και αποδίδει σε αυτήν την αποκλειστική κατοχή και νομή επί της λίμνης και των ιχθυοτροφείων της, παραιτούμενο από κάθε αξίωσή του. Και προστίθεται ότι «όσες εκτάσεις έχουν διανεμηθεί σε αγρότες ή πρόκειται να διανεμηθούν ή επιθυμεί το Δημόσιο να τις κρατήσει, το Δημόσιο μπορεί να τις ανταλλάξει- με ειδική επί τούτου σύμβαση με την Ιερά Μονή- με ίσης αξίας δημόσια κτήματα ή με καταβολή εκ μέρους του Δημοσίου του αντιτίμου της αξίας τους».
● Στο έγγραφο αυτό με παραλήπτη τον Σάββα Τσιτουρίδη υπάρχουν οι δύο χειρόγραφες σημειώσεις. Η παραγγελία προς τον κ. Αληφακιώτη για τη διευθέτηση του θέματος, η αναγνώριση ότι η επίμαχη σύμβαση είναι... must και η επίκληση της πολιτικής βούλησης.
*************************************
«Σκάνδαλο με τη σφραγίδα
της κυβέρνησης Καραμανλή»
«ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ και κενή ουσιαστικού περιεχομένου», χαρακτηρίζουν 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ότι θα ανακαλέσει την απόφαση αποδοχής γνωμοδοτήσεως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία- όπως τόνισεείχαν υπογράψει οι τότε υφυπουργοί Οικονομικών Απ. Φωτιάδης και Γ. Δρυς. Η κίνηση αυτή των βουλευτών ήρθε μία ημέρα μετά τη συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, που έβαλε στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας την απόφαση του άλλοτε υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδη, που επικύρωνε την αναγνώριση της έκτασης στη Μονή.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρουν μία προς μία τις υπουργικές αποφάσεις με τελευταία αυτή της 7ης Ιουνίου 2004 με την οποία- όπως χαρακτηριστικά λένε- «ο υπουργός Οικονομικών οριστικά αποδέχτηκε τις αρνητικές για το Δημόσιο γνωμοδοτήσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος περαιτέρω επανεξέτασής τους». «Πρόκειται», προστίθεται στην ίδια ερώτηση των βουλευτών, «για μία ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια μίας πνιγμένης στα σκάνδαλα κυβέρνησης να μεταθέσει ψευδώς αλλού τις ευθύνες ή υποκρύπτει ότι παραμένουν τελικά σε ισχύ οι επίμαχες και ζημιογόνες για το Δημόσιο υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες στηρίχτηκε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Καραμανλή».********************************
Διαστρέβλωσαν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου
ΣΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ρητά επισημαίνεται ότι η ικανοποίηση του αιτήματος της Μονής Βατοπαιδίου για το πάγωμα της αντιδικίας της με το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την κυριότητα των 27.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα «δεν ενέχει αναγνώριση οποιουδήποτε τυχόν δικαιώματος της Ιεράς Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως». Αντίθετα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προσθέτει ότι «με την ικανοποίηση του αιτήματος της Μονής θα παρασχεθεί άνεση χρόνου, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές της με το Δημόσιο διά της διοικητικής οδού». Παρ΄ όλα αυτά ο Εφραίμ ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να του δοθεί η κυριότητα των 27.000 στρεμμάτων.
Εντύπωση προκαλεί ακόμη ότι το έγγραφο της Ιεράς Μονής για να κλείσει το κεφάλαιο της Βιστωνίδας έφτασε στο γραφείο του κ. Σ. Τσιτουρίδη μόλις λίγες ημέρες μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που, κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτό το αίτημα των μοναχών που ζητούσαν τη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για να σταματήσει η αντιδικία τους για τη διεκδίκηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου