Επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, στο Πολυτεχνείο και στο κέντρο της Αθήνας, μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός 15χρονου νεαρού ετών από ειδικό φρουρό κατά τη διάρκεια συμπλοκής στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, μετά το συμβάν στα Εξάρχεια υπέβαλαν για λόγους ευθυξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.

Παράλληαλ, με εντολή του κ. Χηνοφώτη κινήθηκε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, αλλά και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων.

Οπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν, ενώ έχει διαταχθεί και ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα αποδείξει αν η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα το θύμα, προέρχετσι απο εξωστρακισμό όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ειδικοί φρουροί, ή από από απευθείας βολή.

Το χρονικό του θανάσιμου τραυματισμού

Σύμφωνα με την αστυνομία, νωρίτερα το Σάββατο το βράδυ, μία ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα σε περιπολικό και οι ειδικοί φρουροί που μετέβαιναν σε αυτό, ενώ είχαν εγκλωβιστεί από τους νεαρούς, απάντησαν αρχικά με χειροβομβίδα κρότου λάμψης και έπειτα με πυροβολισμό εκφοβισμού. Όπως τονίζουν η σφαίρα εξοστρακίστηκε και βρήκε το νεαρό στο στομάχι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Όμως, η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη από την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων Μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η σφαίρα δεν εξοστρακίσθηκε και ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε εν ψυχρώ.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι νεαροί επιτέθηκαν όχι με πέτρες, αλλά με μπουκάλια με νερό στους αστυνομικούς, οι οποίοι αρχικά έφυγαν και δεν ήταν εγκλωβισμένοι. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, επέστρεψαν με διμοιρία των ΜΑΤ, οπότε και συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Αμέσως μετά επικράτησε μεγάλος αναβρασμός στην περιοχή, όπου ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντιεξουσιαστές.

Οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Στην περιοχή έχει μεταβεί μεγάλος αριθμός ατόμων, όχι μόνο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ αργά το βράδυ ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Από τη χρήση των δακρυγόνων, η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας είναι αποπνικτική, ενώ τα επεισόδια έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του κέντρου. Μάλιστα, στην οδό Ερμού πολλά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μερικά καταστήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα 150 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Γιάννενα και Χανιά.

Μήνυμα Π. Παυλόπουλου

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, από τις Σέρρες έκανε την παρακάτω δήλωση: "Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω οτι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός, η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη όχι απλώς είναι καταδικαστέο είναι πέρα και έξω απο τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της".