Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

"Η τρομολαγνεία είναι πιο επικίνδυνη"




ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ*


Ο ανοσολόγος- παθολόγος κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής, ειδικός για τα αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 600 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα, ενώ στις μελέτες του αναφέρονται περισσότεροι από 15.000 άλλοι ερευνητές.
Για τη συμβολή του στην έρευνα έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Αμερική.

-Εκτιμάτε ότι το φθινόπωρο είναι κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη της νέας γρίπης;

«Δεν έχω τέτοια εκτίμηση. Το φθινόπωρο, όπως κάθε χρόνο, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ιώσεις. Η πανδημία, όπως την όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της νέας γρίπης, ευτυχώς φαίνεται ως τώρα να διατρέχει ήπια κλινική πορεία, η δε θνητότητα από τον ιό αυτό είναι παρόμοια με αυτή της κοινής γρίπης».

-Συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις ότι βρίσκεται επί θύραις η «απειλή» επέλασης της νέας γρίπης με πιο «άγρια» χαρακτηριστικά;

«Δεν υπάρχει επιστημονικό ή επιδημιολογικό δεδομένο που να στηρίζει αυτή την ανησυχία. Πιο επικίνδυνος είναι ο φόβος από την τρομολαγνεία που επιχειρούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και μερικοί ειδικοί».

-Γιατί τα μέτρα προσανατολίζονται διεθνώς και στην Ελλάδα με «οδηγό» το χειρότερο σενάριο;

«Η δημιουργία τρομολαγνικών σεναρίων είναι πολυπαραγοντική. Υπεισέρχονται παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημόσια υγεία. Στη δημιουργία αυτών των σεναρίων σημαντικό ρόλο παίζουν η φαρμακευτική βιομηχανία, η δημιουργία ερευνητικών πόρων για μελέτες, τα παιχνίδια εξουσίας και η αύξηση της επιστημονικής φήμης ερευνητών που ασχολούνται με τους ιούς της γρίπης».

-Πιστεύετε πως έχει βάση η άποψη ότι η κινητοποίηση οργανισμών Υγείας και κυβερνήσεων έχει και διάσταση επιχειρηματική και σύνδεση με εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες;

«Αυτό ακριβώς σας είπα με την προηγούμενη απάντησή μου. Αντί να εξοικονομούμε πόρους για να τους αξιοποιήσουμε εκεί όπου χρειάζονται, όπως στο σύστημα Υγείας της χώρας μας που καταρρέει, στην πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσηλευτικών μονάδων. Δυστυχώς, σπαταλούμε χρήματα σπεύδοντας να αγοράσουμε θερμικές κάμερες για τα αεροδρόμια ή να δημιουργήσουμε ειδικούς χώρους νοσηλείας που στο τέλος δεν χρησιμοποιούνται».

-Οι εκτιμήσεις για τη θνητότητα από τη νέα γρίπη έχουν τρομάξει τον κόσμο. Την ίδια ώρα, επιστήμονες-όπως από το Ιmperial College του Λονδίνου-υποστηρίζουν ότι είναι λανθασμένες οι προβλέψεις για το ποσοστό των ανθρώπων που θα πεθάνουν από τη νέα γρίπη. Τι λέτε εσείς;

«Τα σενάρια της αυξημένης θνητότητας δεν έχουν επιστημονική βάση, προκαλούν σύγχυση και φόβο στον κόσμο και, τότε, “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Ετσι, πωλούνται περισσότερα φάρμακα κατά των ιών, δίδονται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη εμβολίων αμφιβόλου αξίας και δημιουργούνται ειδικές συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς που δεν τις χρειάζονται. Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν πρέπει να δίνονται προληπτικά, παρά μόνο στα περιστατικά που έχουν βαριά κλινική εικόνα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ελαττώνουν κατά μία ημέρα τη διάρκεια της γρίπης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν μειώνουν τη θνησιμότητα κι αν ελαττώνουν τον κίνδυνο από πνευμονία».

-Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση- ακούσαμε ακόμη και για τους παχύσαρκους.

«Από την ως τώρα εμπειρία φαίνεται ότι η γρίπη αυτή δεν προσβάλλει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ανοσοκατασταλμένους, χρόνια καρδιοαναπνευστικούς ασθενείς, άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά αγαπά πολύ τα νέα παιδιά. Φαίνεται ότι οι ενήλικοι έχουν αποκτήσει ανοσία κατά του ιού αυτού. Οσον αφορά το ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στη νέα γρίπη, με τα ως τώρα δεδομένα αυτό δεν είναι αλήθεια».

-Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των εμβολίων της πανδημικής γρίπης μόλις ξεκίνησαν, θεωρείτε ότι είναι βάσιμη η ανησυχία για ενδεχόμενες παρενέργειές του,μη εντοπισμένες;

«Θα σας απαντήσω με τον τρόπο που απαντώ σε ασθενείς μου. Τους προτρέπω να μη βιαστούν να εμβολιαστούν, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών) και να περιμένουν να μάθουμε πρώτα για το εμβόλιο, μετά από τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα υποστούν άτομα που διαβιώνουν σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες».

- Ποιες συνθήκες θα δικαιολογούσαν βιασύνη και θα καθιστούσαν το εμβόλιο αναγκαίο εκ των ων ουκ άνευ;

«Εγώ, ως γιατρός, ερευνητής και δάσκαλος της Ιατρικής, δεν θα βιαζόμουν να συνταγογραφήσω εμβόλιο που δεν έχει επαρκή δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

-Θεωρείτε ουσιαστική τη συζήτηση που γίνεται για το αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

«Νομίζω ότι είναι βιαστική. Είναι ένας ακόμη τρόπος να τρομοκρατήσουμε τους συμπατριώτες μας, να τους απομακρύνουμε από τα υπαρκτά προβλήματα της χώρας και να επιδεινώσουμε την ήδη κακή πορεία της οικονομίας μας».

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα,αν υπάρξει μεγάλη έξαρση της νέας γρίπης, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σχεδιασμένα στα νοσοκομεία με δεδομένες τις ελλείψεις και το ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη; «Δεν θα χρειαστεί τεράστια νοσοκομειακή κινητοποίηση, διότι, όπως σας είπα, τα βαριά περιστατικά θα είναι πολύ λίγα».

-Ανησυχία, φόβος ή αισιοδοξία για την εξέλιξη της νέας γρίπης;

«Αισιοδοξία και μακριά από “γκραν γκινιόλ” σενάρια. Οπως θυμάστε, είχαμε τρομοκρατηθεί με την αναγγελία άλλων δύο επικείμενων πανδημιών, η μία του SΑRs και η άλλη της γρίπης των πτηνών. Και οι δύο ήρθαν και έφυγαν σαν κομήτες. Μήπως η πανδημία της νέας γρίπης δημιουργείται για να υπηρετήσει σκοπιμότητες;».
_______________________

Αναδημοσίευση απο ΤΟ ΒΗΜΑ 01.08.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: