Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΟΡ ΘΑΝΑΤΟΣ



Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ 
ΚΑΙ 
Ο ΔΟΚΤΟΡ ΘΑΝΑΤΟΣ

 Γράφει ο Κώστας Λάμπος


Το αμερικανόπληκτο Διευθυντήριο της Νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης του ΕΥΡΩ, αφού στήριξε τυφλά, για 15 ολόκληρα χρόνια, με το αζημίωτο φυσικά, τα προγράμματα των εκσυγχρονιστών και των μεταρρυθμιστών συνεργατών-υπηρετών τους, πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, τώρα την παραδίδει στον «Ντόκτορ Θάνατο των χωρών του Τρίτου Κόσμου», στο κατά κόσμον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να την αποτελειώσει.
Είναι προφανές πως ο καπιταλισμός της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που πάσχει από το σύνδρομο VABIRνοσεί σοβαρά τελευταία και χρειάζεται περισσότερες ποσότητες αίματος εργαζομένων για να διατηρηθεί στη ζωή. Η Ελλάδα είναι ένα, όχι φυσικά το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο θύμα από το οποίο επιχειρείται η μεγάλη ανατροπή και υποταγή της Ευρώπης. Είναι προφανές πως η αμερικανική ηγεμονία αντεπιτίθεται. Το πουλόβερ της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε και ένωση, άρχισε να ξεπλέκεται. Η Ευρώπη συνολικά, σύμφωνα με το προφανές σχέδιο, θα αποΕΥΡΩποιηθεί, θα επαναΔΟΛΑΡΙΟποιηθεί για να τεθεί σταδιακά υπό την επίβλεψη του Ντόκτορ Θάνατος, δηλαδή του Ηγεμόνα, γιατί τα σχέδια για την παγκόσμια Ηγεμονία περνάνε μέσα από τον πλήρη έλεγχο των ευρωπαϊκών κρατών, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί ο σκληρός πυρήνας του παγκόσμιου κεφάλαιου να τσακίσει το Ιράν και την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία για να καθυποτάξει την Ευρασία που θα της εξασφαλίσει τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, δηλαδή τον έλεγχο του πλανήτη.
Προφανώς ο καπιταλισμός αποτρελάθηκε και ετοιμάζει νέες περιπέτειες για την ανθρωπότητα. Το ζητούμενο είναι τι μπορεί και τι θα κάνει η εργαζόμενη ανθρωπότητα για να αποφύγει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να απαλλαγεί από τον καπιταλισμό. Η γνώμη μας είναι πως οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού της Ελλάδας, της Ευρώπης και συνολικά του πλανήτη μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια του Ηγεμόνα, φτάνει να αυτονομηθούν πνευματικά, πολιτικά και οργανωτικά από όλα ανεξάρτητα τα καθεστωτικά κόμματα και να δράσουν ενωτικά και αυτόνομα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό επίπεδο με κατεύθυνση την αντικαπιταλιστική πορεία της ανθρωπότητας και στρατηγικό στόχο τον οικουμενικό Ουμανισμό της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΑΞΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Οι συνταγές για «πράσινη, κόκκινη ή ροζ ανάπτυξη» χωρίς ανατροπή του καπιταλισμού και για «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», για «νέες σοσιαλδημοκρατίες και τριτοτεταρτοδιεθνιστικούς σοσιαλισμούς» είναι το ίδιο θανατηφόρες όσο και οι συνταγές για «ελεύθερο ανταγωνισμό», για «οικονομία της αγοράς», για παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και «παγκόσμια καπιταλιστική διακυβέρνηση» γιατί όλες κρύβουν την πραγματικότητα, πως ο μεγάλος ασθενής δεν είναι οι αχυράνθρωποι του κεφαλαίου, αλλά το ίδιο το κεφάλαιο, αποπροσανατολίζουν την εργαζόμενη ανθρωπότητα από την ιστορική ευθύνη της να βάλλει τέρμα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τελικά οδηγούν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γι’ αυτό οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού πρέπει να ξανακοιτάξουν την σημερινή πραγματικότητα με τα δικά τους τα μάτια, να την αξιολογήσουν με βάση τα δικά τους μακροπρόθεσμα συμφέροντα και άμεσα και αποφασιστικά να διαμορφώσουν το δικό τους όραμα, ένα Νέο Σχέδιο για το μέλλον της Ανθρωπότητας και να δράσουν ανάλογα.
Όλα τα άλλα είναι γιατροσόφια του πολιτικαντισμού.

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Είσαι ο οικονομολόγος Κώστας Λάμπος της Αγροτικής ασφαλιστικής και ο «κάποτε υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας»?
Αν ναι.
Τότε άφησε το mail σου να τα πούμε και να θυμηθούμε όλα εκείνα τα ατέλειωτα πηγαδάκια των νεανικών μας πολιτικών προβληματισμών και στοχασμών στο προαύλιο και στα σκαλάκια της ΑΣΟΕΕ πριν την «μαύρη μαυρίλα» του 67.
Ξαναβρεθήκαμε αργότερα μέχρι το 1993, «εκεί» στα γνωστά στέκια των μεγάλων προσδοκιών…
Θα χαρώ πάρα πολύ….

Unknown είπε...

Καλέ τι παραλλήρημα είναι τουτο;
Ψυχίατρος σας έχει δει; Αν όχι, ψεύσατε το συντομότερο!
Η κατάσταση έχει χαρακτήρα επείγοντος
Ντ. Σακκά

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Μέσα έπεσες, φίλε Δωδωναίε, μόνο που δεν μπορώ , με όσα αναφέρεις , να θυμηθώ ποιός είσαι, γιατί τότε στην ΑΣΟ&ΕΕ αλλά και μετέπειτα πολλοί βλέπαμε όνειρα στο ξύπνιο μας, σε αντίθεση με το τώρα που βλέπουμε εφιάλτες και στον ύπνο και στο ξύπνιο μας.
Θα χαρώ πολύ να τα πούμε, υπό ένα όρο όμως: επώνυμα.
Να είσαι καλά. prodial21@gmail.com
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Εντάξη "Μεγάλη Αδερφή", θα δω τι μπορώ να κάνω με τη διάγνωσή σας.
Μόνο που θα προτιμούσα η διάγνωσή σας να συνοδεύονταν από επιχειρήματα
και όχι από ειρωνείες και χαρακτηρισμούς που προδίδουν πως δεν έχετε αγωγή, αν δεν προδίδουν πως πάσχετε από το "σύνδρομο του F".
Θα εκτιμούσα πολύ να βγάλετε την κουκούλα για να κάνουμε διάλογο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους δυό μας και για τους επισκέπτες αυτού του φιλόξενου και ανοιχτού του μπλογκ .
Να είστε καλά
Κώβστας Λάμπος

Unknown είπε...

Αν γνωρίζατε κυρία μου τον «παραληρούντα» εκ του φυσικού,
θα σχηματίζατε διαμετρικά αντίθετη άποψη και θα λέγατε μετά λόγου γνώσης:
«Φέρτε μου σαπουνάδα να πλύνω το στόμα μου»
Οι ακέραιοι και προφητικοί στο ΛΟΓΟ άνθρωποι, ένεκεν της σπανιότητα τους ενίοτε παρεξηγούνται.
Αλλά η ανταμοιβή για αυτούς είναι η βήμα - βήμα καταξίωση και η «αργοπορημένη» δικαίωση.
Κώστα θα σου γράψω στο mail που μου έδωσες μόλις “ξεφρακάρω” λίγο.
Βλέπεις ακόμα εργάζομαι (τρομάρα και σε μένα και την προνοητικότητα μου…)
Γεια σου φίλε και με όλη την εκτίμηση μου …

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Δωδωναίε,
σε ευχαριστώ για τη συνηγορία, βλέπεις όμως πως ο διάλογος με επιχειρήματα δεν είναι εύκολος,
γιατί ζούμε σ' ένα πολιτισμό του μονολόγου, του μονολόγου των εξουσιαστικών ιερατείων και του καταστροφικού και απάνθρωπου κεφαλαίου πάνω στη Φύση καιστην κοινωνία.
Έτσι πολλοί, όπως η συνομιλήτριά μας, χλευάζουν όσους μιλάνε για αυτονόητα ζωτικά ζητήματα και τους στέλνουν στον ψυχίατρο και πάλι καλά που δεν με παράπεμψε στο Γκουαντανάμο ή σε κάποιο Γκουλαγκ.
Νομίζω όμως πως κάποια στιγμή θα διαπιστώσουν όλοι οι οπαδοί και καταναλωτές κούφιων ιδεολογιών πως το πρόβλημα δεν είναι κομματικό, ταξικό, φυλετικό ή εθνικό, αλλά πανανθρώπινο και άμεσο, μόνο που δεν ξέρω αν τότε θα είναι πολύ αργά.
Περιμένω με χαρά το μήνυμά σου, για να ξαναπιάσω το νήμα της μνήμης.
Να είσαι καλά
Κώστας Λάμπος

Unknown είπε...

Κώστα φίλε μου
Να θυμηθώ κάτι που τότε ήτανε «νεολογισμός» και σήμερα κατάντησε «κοινοτυπία»...
Στην τιμή μου σου λέω ότι, πρώτη φορά νεαρός φοιτητάκος και άσχετος τότε , άκουσα από σένα την έκφραση «ζωτικός χώρος» και την εξήγησή της.
(την είπες και στα γερμανικά και επειδή δεν σκάμπαζα, δεν την θυμάμαι)
Είχαμε έναν καθηγητή τον Κόκαλη που τον είχαμε πάρει λίγο στη πλάκα και εσύ μας έλεγες αυστηρά:
«Γιατί μωρέ τον παρεξηγείτε? Σε κοινωνικό επίπεδο, τι πάρα πάνω από αυτόν μας λένε οι άλλοι?»
Eίχες αν θυμάμαι καλά, έλθει από Δ. Γερμανία τότε με περίεργες απόψεις που δεν ταίριαζαν ούτε καλά - καλά με τον σκληρό πυρήνα της ΕΔΑ (βλέπε ΚΚΕ), αλλά ούτε και με μας τους Ανδρεϊκούς.
Είχες τις απόψεις σου, τις υποστήριζες και ήθελες το κάτι πάρα πάνω….Μα ήξερες και το κάτι πάρα πάνω…
Αργότερα που σε συνάντησα "εκεί", γύρω στα 1993 μου είπες:
«Τον πάω και είμαι μαζί του γιατί δεν είναι δεδομένος».
Σου ευχήθηκα καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου να μπεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο και το πίστευα.
Την άλλη μέρα ρώτησα το αφεντικό μου στην δουλειά αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε με το «κάτι τις», ένα εύελπι πολιτικό άνδρα και μου απάντησε βλοσυρά:
«Πότε επί τέλους θα μάθεις να κοιτάζεις τον εαυτό σου και τη δουλειά σου?»
Μέχρι σήμερα δεν το κατάφερα είναι αλήθεια φίλε μου…..
Νάσαι πάντα καλά, να βλέπω και να ακούω το όνομά σου (όπως λένε στον τόπο μου καμιά 150 χιλιόμετρα πιο πάνω…..και προς τα πάνω ….από τον δικό σου..)

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
προς Εμένα
Φιλε Κωστα καλημερα
επιτρεψε μου να σε αποκαλω φιλο, αν και αγαπω πολυ τη λεξη συντροφος, γιατι σε διαβαζω αρκετο καιρο και σε νοιωθω δικο μου ανθρωπο.
Συμφωνω μαζι σου σχεδον σε ολα με τον "ασθενη" μας καπιταλισμο, ακομα συμφωνω και με τη διαγνωση που κανεις, συμφωνω και με τη αρνηση να τον θεραπευσουμε, σαν ασθενης που ειναι, και να προχωρησουμε στην ευθανασια του.
Όμως φιλε Κωστα αυτο που με προβληματιζει και με ανησυχει ειναι το μετα, δηλ η επομενη μερα.ξερεις οτι ο καπιταλισμος σημερα ζει, οχι γιατι προσφερει κατι σημαντικο στον ανθρωπο, ισα-ισα, οι στατιστικες μας λενε οτι απο τη δεκαετια του 80 που αρχιζει η ηττα του επαναστατικου κινηματος (φροντισαν και οι σοσιαδημοκρατες γι αυτο) οι φτωχοι αυγατιζουν ραγδαια στο πλανητη, οπως και οι δυστυχισμενοι, στους τελευταιους συγκαταλεγονται και πολλοι, μη φτωχοι.Ας σημειωθει οτι τα τελευταια χρονια τα χρονια αυτα η τεχνολογια εχει κανει τεραστια αλματα, που απ οτι φαινεται δεν εχει βοηθησει στην καλλιτερευση του ανθρωπου.
Τι θα γινει μετα τη κηδεια του αποθανοντος καπιταλισμου, πως θα λειτουργει το επομενο κοινωνικο παραγωγικο συστημα που λες και εσυ?
Πως θα εργαζονται οι ανθρωποι?
Πως θα ανταμοιβονται? θα περνουν καλυτερα απο οτι πριν υποπτευομαι οτι το ουμανιστηκο συστημα που περιγραφεις ειναι καποιο κομουνιστικο,μια αταξικη κοινωνια που ο ενας θα ειναι για ολους και ολοι για τον εναν......τι ποιο ωραιο!!!!!!!
Όμως οι κομουνιστες που εχω γνωρισει μεχρι τωρα, γνωριζουν τα παντα εκτος απο το κομουνισμο......
θα ηθελα να συνεχισουμε το διαλογο και να βγει κατι καλο.....αξιζει το κοπο
Παναγιωτης Αρβανιτης

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Δωδωναίε,

η ματιά σου στα περασμένα ζωντάνεψε μνήμες της φλογερής μας νιότης, μα ακόμα δεν κατάφερα να εντοπίσω τη μορφή σου κι' εσύ τσιγκουνεύεσαι να με βοηθήσεις. Έχει κι' αυτός ο τρόπος επικοινωνίας τη γοητεία του.
Εκείνο όμως για το οποίο έχω διαφορετική άποψη μαζί σου είναι πως κακίζεις τον εαυτό σου που δεν τα κατάφερες καλύτερα, αντί να κακίζεις τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στη συντριβή των ονείρων εκατομμυρίων, δισεκατομμυρίων συνανθρώπων μας και στο τέλος τους δημιουργούν και ενοχές.
Φίλε μου νομίζω πως δεν θέλησες να συμβιβαστείς και να πουλήσεις τον εαυτό σου και αυτό έχει το κόστος του και προσωπικά, επειδή έχω πληρώσει πολλά τέτοια κόστη, σε συγχαίρω γιατί έμεινες ο εαυτός σου και διεκδικείς το δικαίωμα να έχεις και να εκφράζεις με παρρησία την άποψή σου.
Ελπίζω κάποια στιγμή να αποκαλυφθείς και να τα πούμε από κοντά, όχι τόσο για να θυμηθούμε τα παλιά, αλλά να ρίξουμε καμιά ματιά και στ μελλούμενα.
Να είσαι καλά
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Σύντροφε Παναγιώτη,

χαίρομαι που συμφωνούμε στην ανάγκη να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και βέβαια είναι σοβαρό το πρόβλημα τι θα έρθει μετά και πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό το ματακαπιταλιστικό μετά, γιατί η ιστορία μας διδάσκει πως το κεφάλαιο μπορεί να "αρνείται" τον εαυτό του και να γίνεται κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός που αυτοαποκαλείται "σοσιαλισμός¨" , μα δεν αυτοκαταργείται.
Με αυτή την ιστορική εμπειρία κάνουμε 'ένα βήμα παραπέρα και βάζουμε σε διάλογο την πρόταση για ένα οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό, που δεν θα έχει τα κουσούρια του καπιταλισμού, θα είναι ανθρωποκεντρικός, αμεσοδημοκρατικός. Η αυριανή κοινωνία-ανθρωπότητα που θα τον κάνει πραγματικότητα θα τον διαμορφώσει σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και δυνατότητες.
Με αυτή την έννοια το μετά θα το καθορίσουν οι μετά. Για να γίνει όμως αυτό εμείς τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τώρα γιατί αυτό μας ενοχλεί, μας βλάπτει, μας πληγώνει, μας θανατώνει και σκοτώνει και την κοινή πατρίδα μας τον πλανήτη Γη.
Στο βαθμό που δικός μας αντικαπιταλιστικός αγώνας θα είναι αποτελεσματικός στον ίδιο βαθμό θα είναι αποτελεσματικός και ο αγώνας των επόμενων γενεών για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο κόσμο.
Όλα τα άλλα θυμίζουν πολιτική μιζέρια που υπονομεύει τον αγώνα των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού και συνεπώς εξυπηρετεί τις δυνάμεις της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Να είσαι καλά
Κώστας Λάμπος