Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ή ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΤΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΩΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΓΟΣ;

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ[1]

Κώστας Λάμπος

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε σαν ώριμο τέκνο της ανάγκης, σαν ώριμο τέκνο της οργής. Της ανάγκης γιατί η παραδοσιακή Αριστερά αρκέστηκε στο ρόλο του τοποτηρητή των Συμφωνιών του Λιβάνου, της Καζέρτας, της Βάρκιζας και της Γιάλτας και στραγγάλιζε κάθε φωνή που αμφισβητούσε το δικαίωμα των Μεγάλων Δυνάμεων να καθορίζουν τη μοίρα των Λαών. Της οργής γιατί η ελληνική Δεξιά, είτε με το κοινοβουλευτικό φράκο είτε με τη στολή του στρατοκράτη καταπίεζε τους εργαζόμενους και τους οδηγούσε στην εξαθλίωση, για λογαριασμό των "προστατών' της και καταδίκαζε την Ελλάδα σε καθυστέρηση και υποταγή.
Το ΠΑΣΟΚ οραματίστηκε το καινούργιο, στέγασε τις αγωνίες και τους αγώνες πολλών γενιών και της πλειοψηφίας του ελληνικού Λαού, υποσχέθηκε πολλά και πρόσφερε αρκετά στη χώρα, στο Λαό και στον Ελληνισμό. Μέχρι που προσχώρησε στο νεοφιλελευθερισμό και υποτάχτηκε στο σύστημα, εγκαταλείποντας στα αγωνιστικά μετερίζια τα περισσότερα μέλη του και στέλνοντας στη Δεξιά κάποιο τμήμα των οπαδών του. Οπότε και αφού εγκατάλειψε το σκοπό του, να είναι «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο Λαός στην εξουσία», να θέσει, δηλαδή, την Ελλάδα σε σοσιαλιστική προοπτική και έκανε αυτοσκοπό του να είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η ολιγαρχία στην εξουσία, επόμενο ήταν να χάσει το Λαό και κατά συνέπεια να χάνει τις εκλογές και να βγαίνει στην επιφάνεια η από καιρό σοβούσα κρίση ταυτότητας, η οποία κορυφώθηκε ως διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου.
Από τις πολιτικές επιλογές που θα κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο, μέχρι και το επόμενο Συνέδριό του, αλλά και από τις αποφάσεις του ίδιου του Συνεδρίου θα εξαρτηθεί αν η τρέχουσα κρίση θα αποδειχθεί κρίση ακμής ή κρίση παρακμής του.
Είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό Λαό, κι' όχι μόνο, να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ το σοσιαλιστικό χαρακτήρα του και να μετεξελιχθεί στη Μεγάλη Αριστερά του 21ου αιώνα. Αντίθετα θα ήταν επώδυνο για το Λαό να εκφυλιστεί το ΠΑΣΟΚ σε μια καρικατούρα βαλκανικής σοσιαλδημοκρατίας, που θα κάνει τον 'τροχονόμο', ή θα είναι παρατηρητής των εξελίξεων στα Βαλκάνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο, χωρίς να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
Η 'Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό' εκτιμά πως πρέπει όλοι να παρέμβουμε και με τη συμμετοχή μας και τις προτάσεις μας να πιέσουμε ώστε αυτή η κρίση του ΠΑΣΟΚ να είναι μια κρίση ακμής και όχι παρακμής του. Η αποχή από τα τεκταινόμενα και η άσκηση στείρας κριτικής, χαρακτηρίζει βολεμένους ή παραιτημένους και όχι υπεύθυνους πολίτες. Γι' αυτό αρχίζουμε τις παρεμβάσεις μας, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε αρεστοί. Μας ενδιαφέρει όμως να είμαστε χρήσιμοι. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικάντηδες και οι επαγγελματίες πολιτικοί. Μας ενδιαφέρει η Πολιτική, η Πολιτική των Πολιτών, η Πολιτική από το Λαό για να είναι Πολιτική για το Λαό, πράγμα που ,φυσικά, δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Λαό.
Κι’ ο Λαός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και στο Γιώργο Παπανδρέου μια δεύτερη ευκαιρία για να αλλάξει πολιτική, να συγκρουστεί με το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του και όχι με τη μια ή την άλλη μερίδα του και να απομακρύνει όλα εκείνα τα πρόσωπα που παραπέμπουν σε αντιλαϊκές πολιτικές, σε διαπλοκές και σε σκάνδαλα, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων.
Γι’ αυτό λοιπόν, ας μην έχει αυταπάτες κανένα από τα στελέχη και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πως ο Λαός θα ξεχάσει και θα ξαναεμπιστευτεί κυβερνητική εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν καταφέρει να αναδυθεί, μέσα από το Συνέδριό του ως γνήσια έκφραση αντικαπιταλιστικής, σοσιαλιστικής-ουμανιστικής Αριστεράς του 21ου Αιώνα.
Αν το ΠΑΣΟΚ μείνει, «μία από τα ίδια», δηλαδή «κόμμα πρώην αξιωματούχων», τότε στο 38% και στον ελληνικό Λαό δεν απομένει παρά να πάρει ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του και να οργανώσει την έξοδό του από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, πράγμα που έτσι κι’ αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

__________________________________________

2 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

1 σχόλια:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ είπε...
Φίλε Κώστα. Ομολογώ πολύ έξυπνη η απάντησή σου, όμως ας
είμαθα και ρεαλιστές, γιατί καλή η απεραντοσύνη του κυβερνοχώρου, αλλά
επι της ουσίας, δεν νομίζεις ότι αφήνετε τους άλλους να αλωνίζουν και
εσεις απολαμβάνετε την απεραντοσύνη.........κλπ,κλπ.-


Αγαπητέ Δημήτρη,

προφανώς στην απεραντοσύνη του κυβερνοχώρου
χάθηκε το προηγούμενο μήνυμά σου, με αποτέλεσμα
να θεωρήσεις απάντηση στο χαμένο μήνυμά σου, μια
πρόσκληση της 'Πρωτοβουλίας' με πολλούς αποδέκτες.
Αν και είναι 'κομμένη μιά σκηνή', αντιλαμβάνομαι το νόημα
της παρέμβασής σου και σπέυδω να σου απαντήσω.
Εμείς οι Ουμανιστές δεν 'αφήνουμε κανέναν να αλωνίζει'
και πολύ περισσότερο δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε
στο αλώνι του καπιταλισμού και να παριστάνουμε τους
Δημοκράτες και τους προοδευτικούς. Δεν είναι δική μας
επιλογή να το παίξουμε 'ηγέτες' και να αφιονίσουμε
τον κόσμο, υποσχόμενοι επίγειους, επουράνιους ή
τεχνητούς παράδεισους στον καπιταλισμό.Εμείς ανάβουμε
κεράκια μέσα στο σκοτάδι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
και καλούμε κάθε σκεπτόμενο συμπολίτη και συνταξιδιώτη
του διαστημόπλοιου Γη να κάνει το ίδιο, για περισσότερο φως,
για περισσότερη αλήθεια, αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση,
αυτοσεβασμό, για περισσότερη κοινωνική και οικουμενική
συνείδηση, προϋπόθεση απαραίτητη να βγούμε στο ξέφωτο
και να αγναντέψουμε χωρίς τους σκοταδιστικούς μύθους
των 'δημιουργιστών' και των ιερατείων και χωρίς το ψέμα και
το φόβο των εξουσιών το θαύμα της εξέλιξης, τη σοφία και
την ομορφιά της φύσης.
Δεν ζητάμε παρά τα αυτονόητα...
Να είσαι καλά και να ανάβεις όσα πιό πολλά κεράκια μπορείς.
Με εκτίμηση

Κώστας Λάμπος

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

ΕΝΑ SOS ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Διανύουμε τον άξονα της απόλυτης ξεφτίλας.
Από την μια πλευρά, παρακολουθούμε τους " αδέκαστους" να ποιούν ενόχους ώστε να καθίσταται αδύναμη η μαρτυρία τους για τον οχετό που ξεκινά από το γραφείο του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού και καταλήγει στο Μαξίμου και από την άλλη μια γιάφκα αριβιστών να κατακερματίζουν το ΠΑΣΟΚ ώστε να παρατείνουν την τρομοκρατία και τον ευτελισμό των πολιτών από την παρατεταμένη παρουσία στην Κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Παπανδρέου μοιάζει να βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία ακολουθώντας μια γραμμή άναρθρων κραυγών ως δήθεν αντιπολιτευτικό λόγο και παράλληλα κονταίνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο επίπεδο μιας μεγάλης γκρούπας.
Ο αποκλεισμό όλων των "αντιπάλων" του από τα όργανα της διεξαγωγής συνεδρίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος αυτός είναι αδίστακτα μικροπωλητής μέσα στο κόμμα.
Αλλά δεν είναι μόνος. Περιβάλλεται από "κάτω του μετρίου" πολιτικά (;) υποκείμενα που ευθύνονται σε απόλυτο βαθμό για την σημερινή κατάντια του Εργατικού Κινήματος.
Ο Παπανδρέου νομίζει ότι του ανήκει το "μαγαζί". Αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι εκείνο που επεδίωξε ο προκάτοχός του, την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την οικοδόμηση πάνω στις στάχτες του ένα σύγχρονο δεξιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στελεχών, αεριτζήδων, παρασιτικών επαγγελμάτων και "προοδευτικών" καπιταλιστών.

Αν ο Καραμανλής θα εξακολουθεί να κυβερνά τρομοκρατώντας το Κράτος και την Κοινωνία, αυτό θα οφείλεται στον κ. Παπανδρέου και στην γιάφκα που τον περιστοιχίζει.

Θα πρέπει εμείς οι παλαιοί στο ΠΑΣΟΚ να θυμηθούμε την εμπιστοσύνη που είχε στον υιό του ο Α. Παπανδρέου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο ολίσθημα που κάναμε να τον προβάλλουμε και να τον εκλέξουμε ως φερέγγυο ηγέτη για την συνέχεια του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Σε ότι με αφορά, έδωσα την μάχη στο μισό και μετά της εκλογικής περιόδου να μην εκλεγεί, όταν κατάλαβα ότι ο άνθρωπος ήταν κενός περιεχομένου και απλά χρησιμοποιόταν ως βαποράκι - ηγέτης.

Αλλά όσοι ασκήσαμε σκληρή κριτική εναντίον του Σημίτη και των εκσυγχρονιστών, σήμερα που διαπιστώνουμε ότι όλη αυτή η γιάφκα που συρρίκνωσε την δυναμική του ΠΑΣΟΚ και ελαχιστοποίησε την αποδοχή και την εμπιστοσύνη του Λαού, να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα του νέου, Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε να αποστασιοποιηθούμε, να αναγνωρίσουμε τον ρόλο τους ως υπονομευτές και πατρώνους, να άρουμε τις αγκυλώσεις μας και να δώσουμε αποφασιστική μάχη για την ανατροπή τους.

Καλώ τους δύο συντρόφους, τον σύντροφο Βενιζέλο και τον σύντροφο Σκανδαλίδη να αναλάβουν πρωτοβουλία σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ και ότι απέμεινε από μια περίοδο αυταπατών περί Αλλαγής και Σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αυταπάτη με την βεβαιότητα ότι και μπορούμε και θέλουμε και επιβάλλεται ως το ελάχιστο που μας υποχρεώνει η συνείδησή μας γι' αυτόν τον Λαό και να αποκαταστήσουμε τις γέφυρες εμπιστοσύνης μαζί του.

Έχετε και εσείς, κυρίως ο σύντροφος Κώστας, την ευθύνη , την μεγάλη ευθύνη για τις παλινδρομήσεις, τις αθετήσεις, την αλλαγή πλεύσης και ιδεολογίας που έχει επισκιάσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.